sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kuusenalusmatto

Viime vuonna aloitin tekemään virkkaamalla kuusenmattoa. Tummanharmaalla kaksinkertaisella villamattolangalla. Sitten kipeytyi ranne ja matto jäi kesken. Vanutin keskeneräisen maton kyllä pesukoneessa ja se oli kuusen alla.(Myös rautaisen kuusenjalan piti sopia kuvan oikeassa reunassa olevaan muovitettuun koriin, mutta eipä sopinut, joten uusi ratkaisu myös tuohon asiaan on mietinnässä).Projekti alkaa valmismattojen kartoituksella. Löytyisikö niistä mieleistä? Ensimmäinen, ja todella hienon näköinen löytyy Wilhelmiinan Kammarista. En osaa kuvitella kuinka paksua puuvillaa matto on? Pysyisikö se ojennuksessa muussa käytössä (toinen puoli on tekstitön)? En usko, että ainakaan meillä pysyy, joten hinta on liian kova pelkästä joulun ajan matosta. Jos maton hankinta ei olisi rahasta kiinni, niin tässä se varmaan olisi, unelmamatto :)

JOULUKUUSEN MATTO White Christmas, Wilhelmiinan Kammari


Tätä H&M mattoa katselin jo aikaisemmin. Tämä olisi pirteä, mutta varmaan liiankin pirteä meidän suht maanläheisiin väreihin. Hieno silti, tykkään.

Kuusenalusmatto, H&M

Elloksesta löytyisi punainen huopamatto ja Novitaltakin löytyy ohje pesukonevanutettavaan mattoon. Oma komero pullistelee villoja ja niistä voisin maton perinteiseti märkähuovuttaa, mutta villa ja huopa materiaalina on minusta pikkuisen huono yhdistelmä kuusenneulasten kanssa. Neulaset kun menevät tiukasti kuitujen väliin ja ne on nypittävä sieltä yksitellen pois. Eli jotain muuta materiaalia se saisi olla. Juutti voisi olla hyvä, mutta en kuitenkaan halua sellaista valmismattoa, missä on painettuja joulupukkeja tai muuta vastaavaa.

Jos vain aika riittää niin aion tehdä maton itse. Juuttikangasta tai panamapuuvillaa, tekstiiliväriä, kirjainsabluuna tai -leimasimet? Reunaan voisi ommella puuvillapitsiä, nauhaa tai vaikka virkata jotain? Mitäs luulette, onnistuisiko? Saakohan juuttia (sitä ruskeaa) muuten edes pestä? Epäilen ettei.

Olen intohimoinen kierrättäjä, joten samalla mietin myös miten tässä voisi hyödyntää olemassa olevia materiaaleja? Löytyisikö jostain vanhat vaaleat verhot ja vaikka joku ohut päiväpeitto tai vastaava verhojen väliin tukikankaaksi? Tukeva lakanakin voisi toimia päälikankaana? Hmm..


Jään miettimään kuusenmattoasiaa ja lopetan kuvaan kahdesta eilen maistetusta (Alkon) glögistä. Vaalea Herrljunga oli ihan hyvää, mutta tuo punainen saksalainen ei ollut. Eikä ollut muuten Valion pehmeä Aurakaan... kyllä piparin päälle täytyy jatkossakin laittaa siivu aitoa pala-Auraa.

Mukavaa alkavaa viikkoa ♥

7 kommenttia:

 1. Minä leikkaan kuusenalusmaton vanhasta vahakankaasta. Voihan siihen ostaa uudenkin vahakankaan ja ommella kanttinauhan ympärille, niin on viimeistellympi. Ei kastu lattiakaan, kun kuusta kastelee ja neulaset on helppo pyyhkäistä harjalla tai imurilla. -Paula-

  VastaaPoista
 2. Vahakangas on varmasti hyvä vaihtoehto, minulla ei vain ole vanhoja. Tai onpas sittenkin, vihreänsininen päärynäkangas.. ei ehkä paras joulun aikaan ;) Viime vuonna käytin tuon villamaton alla remonttimuovista leikattua pyörylää.

  Uusiokäyttöön sopisi myös sellainen todella tiivis ja paksu flanellinen patjansuojus-kangas. Minulla on sellainen vauvansänkykokoa, mutta se on kyllä liian pieni.

  VastaaPoista
 3. Tuo saksalainen juoma ei varsinaisesti olekaan glögiä, vaikka se Alkossa tietysti listataan glögien joukkoon. Glühwein on lähinnä maustettua viiniä. Se ei ole niin makeaa eikä mausteista kuin glögi, ja siinä on viinin luonnollinen happamuus jäljellä. Minusta tuo Gerstacker on hyvää glühweinia, mutta ei tietystikään glöginä parhaasta päästä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä selvennyksestä.

  Huomasin kyllä ostaessani tuo hehkuviini-tekstin, mutta oletin enemmän glögimaiseksi. Hehkuviinejä en ole isommin maistellut, mutta muistaakseni se kotimainen hehkuviini on melkein kuin väkevää glögiä.

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Minäkin olen pähkäillyt kuusenalusmattoa jo monta vuotta... Kaikenlaisia kokeiluja on ollut mutta viime vuodet "mattona" on toiminut äidin vanha puinen kelkka!
  Tampereen messuilta ostin ontelokudetta makuuhuoneen mattoa varten. Aion virkata "pitsiliinan lattialle", kuten mies asian ilmaisi. Entäs jos sen virkkaisikin punaisesta kuteesta kuusenalusmatoksi???

  VastaaPoista
 6. Kelkkahan kuulostaa todella hienolta "matolta"
  :)

  Minulla on aika monta ontelokuteesta tehtyä pitsimattoa ja epäilisin neulasten tarttuvan mattoon aika tiukasti, kun pölykin niihin ottaa lujasti kiinni. Varsinkin mustassa pitsimatossa näkyy kaikki. Lisäksi matto on kuitenkin aika "lörppö" ja imuroidessa tarttuu suulakkeeseen, joten yleensä tulee vain huiskaistua nuo matot pölyistä.

  Käväisin eilen kaupungissa ja yritin etsiä sopivaa sinkkiastiaa tai koria, minne rautajalka mahtuisi, mutta vielä ei tärpännyt. Täytyy vain muistaa pitää mitta mukana kaupassa. Yksi vaihtoehto olisi kyllä korin tekeminen pajusta itse, mutta ei taitaisi täksi jouluksi valmistua se kori ;)

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana tuo "Wilhelmiinan" matto!! Minunkin ehdoton suosikki

  VastaaPoista

Kommentit piristävät aina, kiitos ♥