sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Koriste risuista

Nyt kun itsenäisyyspäivän takia hieman pidempi viikonloppu, on kenties pikkuisen aikaa myös askartelulle.


Tarvikkeet: iso nippu risua, oksasakset, sivuleikkurit, ohutta rautalankaa, narunpätkiä väliaikaissidoksiksi, pakkasen kestävä kukkaruukku ja sen sisälle sopiva tyhjä säilyketölkki (tässä halkaisijaltaan 10cm). Jos sijoitat koristeen taivasalle, tee purkin pohjaan naulalla ja vasaralla muutama reikä sadeveden poistumisreitiksi ennen työn aloittamista.

 1. Asettele risuja käteesi samansuuntaisesti niin paljon kuin mahtuu. Yritä saada katkaistut päät samaan kohtaan.
 2. Työnnä risunippu säilyketölkkiin risujen tyvipäät edellä.
 3. Lisää säilyketölkkiin yksitellen niin paljon risuja kun siihen mahtuu.
 4. Tue säilyketölkkiä kenkääsi vasten ja kiedo risujen ympärille (noin sentti säilykepurkin yläreunasta) muutama kerros rautalankaa ja kiristä tiukaksi kiertämällä rautalankoja toistensa ympäri muutaman kerran. Älä katkaise rautalankaa!
 5. Nosta säilykepurkki pystyyn ja jaa risut neljään yhtä paksuun nippuun. Käytä apuna narunpätkiä. Kapeampaa säilyketölkkiä käyttäessäsi risut kannattaa jakaa vain kahteen nippuun.
 6. Aloita risujen sitominen rautalangalla alussa tehtyä sidosta lähimmästä haarasta. Poista väliaikaissidos ja taivuta risunippua toisella kädellä ja kiedo samalla toisella kädellä risujen ympäri tiukasti rautalankaa. Taivuta risunippua ensin ulospäin ja sitten sisäänpäin, että saat syntymään sydämen kaaren. Jätä risujen päät vielä sitomatta ja palaa rautalangan kanssa takaisin koristeen alareunaan.
 7. Toista sama muiden risunippujen kanssa. Viimeisen haaran yläosaan päästyäsi sido samalla yhteen kaikki risukiemurat ja palaa rautalangan kanssa takaisin koristeen alaosaan. Päätä rautalanka aloituskohtaan ja työnnä rautalankojen päät risujen sekaan.
 8. Katkaise risujen päät oksasaksilla haluamastasi kohdasta sidontalankojen alapuolelta.
 9. Siisti risutyö oksasaksilla leikkaamalla koristeesta hapsottavat risut.
 10. Nosta säilyketölkki kukkaruukkuun. Tue tölkkiä tarvittaessa esimerkiksi styroksipaloilla, sanomalehtimytyillä tai hiekalla.
 11. Koristele risutyö haluamallasi tavalla. Voit käyttää esimerkiksi koristenauhoja, havuja, varpuja, kukkia, tekohedelmiä ja -marjoja, helmiä, kristalleja jne. Keväällä voit istuttaa koristeen isompaan kukkaruukkuun ja kylvää ympärille vaikka krassia tai muuta köynnöskasvia.

Voit tehdä koristeen myös ilman säilyketölkkiä sitomalla nipun risua ensin alaosastaan ja siistimällä tyvet myöhemmin. Säilyketölkki on tässä lähinnä helpottamassa työn pystyssä pysymistä. Ja jos sijoitat valmiin koristeen ruukkuun multaan se "eristää" risut mullasta, jolloin koristeen ikä pitenee.
  Antoisia risuiluhetkiä.

  2 kommenttia:

  1. Ompas kiva koriste.Tällainen taviskin saattaisi osata tehdä.Milloinkohan risut pitäisi kerätä?
   Meidän koivun risut tuppaavat katkeamaan.

   VastaaPoista
  2. Risua voi kerätä lehdettömänä aikana. Risutöihin suosittelen kaadetun koivun risua. Tuulen maahan pudottamat risut eivät useimmiten kestä taittamista. Kovassa kuivuudessa kituneiden koivujen oksien kanssa on vähän sama homma.

   VastaaPoista

  Kommentit piristävät aina, kiitos ♥