sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Hermopiparit


Tavallisia pipareita meillä on paistettu marraskuusta lähtien, mutta gluteenittomia en ole pariin vuoteen tehnyt. Eilen illalla sain inspiraation piparien tekemiselle ja kokeilin tällä kertaa vähän erilaisten piparien reseptiä. 

Piparit kehitti jo 1100 -luvulla Hildegard Bingeniläinen ja näitä pipareita tehtiin viime vuonna Strömsössä.Saaremme blogista löysin valmiiksi suomennetun reseptin, kiitos. Sen verran muokkasin reseptiä, että korvasin speltin Semperin Fin gluteenittomalla jauhoseoksella. Tein vain puolikkaan satsin, kun ei ollut enempää laktoositonta voita. Eikä olisi kyllä hunajakaan riittänyt.Taikinasta tuli melko haurasta, enkä pitänyt sitä yhtään jääkaapissakaan, vaan leikkasin pipareiksi saman tien. Johtuikohan hauraus gluteenittomista jauhoista, vai olisiko parantunut pitämällä yön yli jääkapissa kuten Strömsön ohjeessakin neuvottiin? Täytyypä kokeilla.
  
Pyhän Hildegardin seuran nettisivuilla oleva ohje on melko erilainen kun tuo Strömsön versio. Esim. kanelia on paljon vähemmän ja lisäksi piparit voidellaan ennen paistoa.Purkitin osan pipareista lasipurkkiin ja liimasin kylkeen etiketin. Tässä on hyvä viime hetken lahjaidea sekä helposti toteutettava gluteeniton ja laktoositon herkku vaikkapa joulupöytään. Lisäbonusta tulee terveysvaikutuksista, sillä näiden pitäisi auttaa mm hermostuneisuuteen ja ummetukseen, kun nautitaan kolmesta viiteen piparia päivässä.


Hyvää neljännen adventin iltaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät aina, kiitos ♥