tiistai 20. tammikuuta 2015

Lumihiutale -mobile


Olen 70-luvun lapsi ja onkohan meillä ollut vähän ankea lapsuus, kun täytyy näin isona vielä ruveta leikkimään. Löysin viimein toissa syksynä (2013) ostamani valkoiset Hama-helmet, joista ajattelin muksujen tekevän minulle (toissa) joululomalla lumihiutaleita. Jostain kumman syystä "boksi" ja tabletti kiehtoo päälle 10-vuotiaita poikia Hama-helmiä enemmän, joten sain tehdä hiutaleeni ihan itse. Vain yhden sain suostuteltua jokaisen tekemään.


Hauskaa puuhaa ja kahta samanlaista ei tarvinnut tehdä vaikka käytössäni oli vain pieni kuusikulmio- ja ympyräalusta. Isommilla alustoilla saisi tehtyä isompia ja monimutkaisempia kuvioita. Kuvassa ei ole ihan kaikki mobilen hiutaleet ole, mutta suurin osa. Helmiä mobilen lumihiutaleisiin meni hiukan vajaa kolme pussia (ehkä 2700 helmeä). Hama-helmiä (tai niin luulin) meillä on toki sulateltu ennenkin, mutta ongelmana on aina ollut koristeiden hauraus. Aitojen Hama-helmien, mitkä ovat paljon paksumpia kuin piraatit, kanssa haurautta ei ole.


Koska talvi hiihtokeleineen tuntuu tulevan kovin nihkeästi, että tehdään sitten oma lumipyry. Lumipyryyn tarvitaan lumihiutaleita, pikkupyykinteline (tai kiinnitysvannetta tai sopivia metallirinkuloita) ja siimaa.


Tästä pyykkitelineestä piti alunperin tulla varjostin. Keskelle lamppu ja nipsuihin runo-lappusia. Runot jäivät kuitenkin kirjoittamatta. Sen jälkeen tästä piti tulla virkattujen lumihiutaleiden mobile, mutta kun virkkaukseni tuntuvat tökkivän, niin oikaistaan vähäsen ja saadaan mobile ikkunaan ennen kesää.


Irroitin nipsut ja pistin talteen (hah!). Pujotin hiutaleisiin ohuen ompelulangan paksuista siimaa ja sidoin vanteeseen. Joidenki hiutaleiden helmet olivat sulaneet niin, että apuna pujottamisessa täytyi käyttää silmäneulaa. Sisempään vanteeseen kiinnitein kaksi hiutaletta alekkaain ja reunimmaiseen yhden. Lisäksi laitoin tuosta keskeltä roikkumaan yhden pidemmän 4 hiutaleen ketjun.


Mobile tuli eteiseen missä ovien avaaminen ja ikkunan alla oleva patteri aikaansaavat ilmavirtoja ja liikettä mobileen.1 kommentti:

Kommentit piristävät aina, kiitos ♥